Menu

w_kuchni_agi

Gotowanie to pasja, przyjemność i relaks. Gotuj razem ze mną ;)

Tarta z kurczakiem i pieczarkami jak pizza

w-kuchni-agi

Przedstawiam Wam dzisiaj pyszną tartę na słono, idealną na obiad. I nie klasycznie, bo tym razem na cieście francuskim. Pyszna, prosta w wykonaniu, cieszy oczy i przede wszystkim podniebienie. U mnie z talerza zniknęła w moment.

IMG_20180314_201928

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • pół piersi z kurczaka
  • czerwona papryka
  • 500 g pieczarek
  • 200 g startego na tarce sera żółtego
  • 2 bloczki serka topionego pieczarkowego
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • łyżka ketchupu
  • łyżka sosu czosnkowego
  • jajko
  • przyprawy: przyprawa gyros, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy

Wykonanie:

  1. Pierś z kurczaka pokroić w dość grubą kostkę, posypać przyprawą gyros i odstawić aby naszła smakiem.
  2. W tym czasie przygotować pieczarki. Ja użyłam bardzo małych dlatego tylko obcięłam nóżki i dokładnie umyłam. Większe najlepiej obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić przygotowane pieczarki, przyprawić solą i pieprzem ziołowym i dusić pod przykryciem do momentu aż puszczą wodę. Odkryć i podsmażać, aż cała woda wyparuje. Jeśli tego nie zrobimy podczas pieczenia pieczarki zamoczą ciasto.
  3. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krótkie paski. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć paprykę. Dodać pierś z kurczaka, usmażyć.
  4. Śmietankę wymieszać dokładnie z jajkiem, ketchupem i sosem czosnkowym. Doprawić solą i czarnym pieprzem.
  5. Ciasto francuskie rozłożyć na formie do tarty. Posypać połową startego żółtego sera. Wyłożyć pozostałe składniki. Polać przygotowaną masą śmietanową. Na wierzchu ułożyć pokrojony w kostkę serek topiony i posypać resztą startego żółtego sera. 
  6. Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut (do momentu aż ciasto i ser się ładnie zarumieni).

Smacznego :)

© w_kuchni_agi
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci