Menu

w_kuchni_agi

Gotowanie to pasja, przyjemność i relaks. Gotuj razem ze mną ;)

Roladki mięsne ze szpinakiem

w-kuchni-agi

Roladki mięsne ze szpinakiem

Dzisiaj przedstawiam moją propozycję na domową wędlinę. Pyszna zarówno na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika jak i na drugi i każdy kolejny dzień na kanapki.

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
  • 200g szpinaku
  • 6 kawałków pomidorów suszonych
  • 100 g sera żółtego
  • ząbek czosnku
  • Ser topiony śmietankowy (trójkąt)
  • 100 g boczku w plastrach
  • jajko
  • bułka tarta
  • masło
  • 2 łyżki ketchupu łagodnego
  • Serek kanapkowy z chilli
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz czarny zioła prowansalskie, maggi, przyprawa do mięsa mielonego, papryka słodka

IMG_20180307_2021451

Wykonanie:

  1. Szpinak udusić na patelni na łyżce masła z czosnkiem. Doprawić, solą, pieprzem, maggi i ziołami prowansalskimi. Dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory osuszone z zalewy, smażyć jeszcze chwilę. Na koniec dodać trójkąt sera topionego i mieszać aż do rozpuszczenia. Trochę wystudzić i dodać połowę startego żółtego sera.
  2. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, ketchupem i bułką tartą. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą do mięsa mielonego. Masa ma być dosyć zwarta i gęsta.
  3. Na folii aluminiowej rozłożyć mięso mielone (na kształt prostokąta). Rozsmarować na nim serek kanapkowy, posypać resztą startego żółtego sera. Na serze rozsmarować masę szpinakową.
  4. Mięso zwinąć w roladę za pojmocą folii. Odwinąć folię z góry i obłożyć roladę plastrami boczku zawijając końcówki boczku pod spód rolady.
  5. Ponownie zawinąć roladę w folię.
  6. Piec ok 50 minut w 180 stopniach.
  7. Można 10 minut przed końcem pieczenia odkryć folię aby boczek mógł się zarumienić.

© w_kuchni_agi
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci